Dartsdemonstraties

Een van de mede-oprichters van Darts Club Harmonie is John Vullings. Hij is een groot aantal jaren penningmeester geweest en had contacten met Suzanne, eigenaresse van Darts Promotion. John levert een bijdrage aan dit jubileumboekje door de dartsdemonstraties nog eens de revue te laten passeren.

In de 25 jaar die “Dartsclub Harmonie” bestaat, zijn we door een financieel goede positie in staat geweest om diverse internationale topdarters naar Arcen te halen. Het begon allemaal met het 10 jarig jubileum in 1999 met de gewichtigste darter die er op dat moment was, Andy “The Viking” Fordham. We besloten om alles zelf te regelen en dit lukte. Zo stonden we met een mooie auto op het vliegveld van Gladbach te wachten. Het vliegtuig landde, maar er stapte geen Andy uit. Paniek. Na een aantal telefoontjes bleek dat Andy te dronken was om in het vliegtuig te mogen stappen. Wat nu? Via via kregen we Raymond van Barneveld aan de lijn en deze wilde, ondanks dat zijn enkel in het gips zat, wel komen tegen een goede vergoeding. De aanwezigen waren dan ook aangenaam verrast dat Barney verscheen, die op dat moment net wereldkampioen van de BDO geworden was op de Lakeside. De demo verliep vlekkeloos al was er nog wel wat spanning omdat er meer mensen naar binnen wilden dan toegestaan. Na de demo nog gezellig met het bestuur en Barney heerlijk vette shoarma gegeten. Andy is nog een keer niet op komen dagen, dit keer door een hernia. Lei en ik zijn nog bij hem op bezoek geweest in de buurt van Assen. Daar lag hij midden in een huiskamer, op een 2×2 meter matras. Het matras was geheel bedekt met Andy, die op dat moment meer dan 200 kg woog.

In 2000 hebben we toch maar een bureau dat topdarters onder contract had, ingeschakeld. We kregen de eerste keer zelfs 2 darters voor de prijs van 1. Dit omdat Andy inmiddels ook bij dit bureau zat en zij wilden ons compenseren voor de eerdere afzeggingen van Andy. Dus stonden Mervyn King en Martin “Wolfie” Adams in Arcen “on stage”. Dit was wederom een super demo. Vanuit alle posities op de knieën, pijl verkeerd om, zittend, zonder flights, werden de tripels geraakt.

handen

De Handen van links King en rechts Wolfie

ted-hankey

Het affiche voor de demo van Ted “the Count” Hankey

Een jaar later stond Ted Hankey op het podium in “the Harmony Café”. The Count kwam zag en overwon tijdens de demonstratie. Na nog een afzakkertje in het hotel waar hij zou slapen, bleek dat Ted op jongere vrouwen viel. Tijdens de fotosessie met een fan kneep hij in haar kontje, wat niet op prijs werd gesteld. Aangezien we nog steeds een ruime clubkas hadden, lukte het ons in 2001 ook weer om een topper te strikken: Wayne Mardle, the Hawaï Boy”. Dit was qua gezelligheid veruit de mooiste demonstratie. In zijn gekleurde shirt, gooide ook hij uit alle posities raak. Ook hoe Wayne met het publiek omging was geweldig. Een echte reclame voor de dartssport.

In 2002 kwam de beste darter van België bij ons op bezoek: Eric “The Sherrif” Clarijs. Hij liet op de Lakeside een goede indruk achter. Het niveau was iets minder, maar gezellig werd het wel. Eric bleef na de demo nog Lekker hangen.

In 2004 kwam de grootste legende van de BDO naar Arcen. Bobby George. Deze had zijn eigen mastercaller bij zich en ook een podium. Bobby was niet meer op zijn top , maar liet toch zien waarom hij zo beroemd was. Een echte showman, deze “Mister Glitter”. Zo heeft hij een keer met een gebroken rug het BDO championship gespeeld. Ook heeft zijn huis de vorm van een dartbord. Ergens tussen deze demo’s door hebben we toch een keer “the Viking” in huis gehad. Hij kwam samen met de legendarische mastercaller Martin Fitzmaurice, die de kreet “onehundredandeighty” in de wereld heeft gebracht op een manier zoals hij dat alleen kon. Er moet bij gezegd worden dat Martin het hoog in de bol had. Hij maakte regelmatig een opmerking/grapje over andermans rug en dat werd niet door iedereen als leuk ontvangen.

wayne

Wayne Mardle met John Vullings als Mastercaller

Als ik deze toppers zo op een rij zie staan, besef ik me dat we met onze vereniging, ook voor niet leden, in Arcen de dartssport zeer goed gepromoot hebben. Heel mooi voor mij persoonlijk is dat ik bij al deze demonstraties de mastercalling mocht verzorgen, zelfs samen met Martin Fitzmaurice. Met name omdat ik in contact bleef met deze toppers heb ik verschillende open toernooien met hun mogen beleven. Mijn topervaring was op de open België om samen met Martin Adams in een stapelbed te liggen, waarbij Mervyn King voor mij op de bank ging slapen, ondanks dat hij de volgende dag in de halve finale stond.

John Vullings