Toernooi Commissie

Mike Biemans is al 25 jaar dé drijvende kracht achter de toernooicommissie. Hij dook de immense archieven van de toernooicommissie in om te kijken wat er allemaal gebeurd is op toernooigebied. Hij kwam tot het navolgende stuk.

Aangezien we in april zijn opgericht en de competitie van de VDO (Venlose Darts Organisatie) in september begon, hadden we een maand of vijf om ons voor te bereiden. Dat deden we uiteraard door veel tegen elkaar te spelen. Al snel gebeurde dat in de vorm van toernooitjes waar een ranking aan werd gekoppeld. Tijdens ons eerste jaar VDO competitie bleek dat er ook een VDO toernooiencyclus bestond. Daar hebben we ons dus maar voor opgegeven. Er werden een geldschieters gezocht en gevonden in o.a. de Hertog Jan brouwerij. Zij sponsorden mede het prijzengeld en per deelnemer een grote fles Hertog Jan Bockbier. Zo werd de Hertog Jan Bockbier Cup geboren. De eerste keer zo’n groot toernooi organiseren was best spannend, dat hadden we nog nooit gedaan. Zwaar bewapend met Lei Pingen, Hans Verstappen, Erwin Achten en ikzelf achter de toernooitafel kon er niets fout gaan. Het toernooi verliep uitstekend!

prijsuitreiking

Prijsuitreiking van een vroege Hertog Jan Bockbier Cup editie

In de volgende jaren bouwden we een zeer goede reputatie op als toernooileiding. Dat zagen we vooral terug aan het grote aantal inschrijvingen, deze lagen steevast een stuk hoger dan het VDO gemiddelde. Een man of tachtig was vrij normaal en we zijn een keer zelfs boven de 100 inschrijvingen gekomen. Doordat de toernooien zo goed verliepen, werden we ook regelmatig door de VDO gevraagd om als toernooileider te helpen met de open en gesloten Venlo. Helaas is het aantal inschrijvingen op de VDO-toernooien de laatste jaren tot een dramatisch dieptepunt gezakt. De Hertog Jan Bockbier Cup steekt hier echter nog steeds bovenuit en de komende jaren willen we proberen meer inschrijvingen uit de directe omgeving van Arcen te krijgen.

prijsuitreiking2

Uitreiking van de Hertog Jan Bockbier Cup door Jan van de Kerkhof namens de brouwerij, aan de winnaar van 2001, Patrick Geeraets.

Naast het grote VDO toernooi hadden we een aantal jaren een reeks nog grotere toernooien op de kalender staan. Met Lei Pingen aan het roer hadden we ons aangemeld om een aantal toernooien te organiseren die mee telden voor de landelijk ranking van het Holland Darts Magazine. Deze HDM toernooien werden door de toenmalige Nederlandse Darts-top bezocht, zo ook in Arcen. Met spelers als Raymond van Barneveld, Bert Vlaardingenbroek, de Belgen Toni Martinez en Leo Laurens, was het niveau zeer hoog. Deze toernooien hadden verplicht een zeer hoog prijzengeld, dat voor het grootste deel betaald moest worden van het inschrijfgeld. In het begin was dat wel te doen, maar naar een aantal jaren was dit niet meer vol te houden en werden we genoodzaakt om te stoppen met deze HDM toernooien.

Hierna zijn we een kleinschaligere toernooiencyclus begonnen. In samenwerking met de Bascule uit Velden werd de AV-Cup opgericht. Een aantal ranking toernooien met een finaletoernooi, voor spelers uit de regio. In het begin werden deze toernooien zeer goed bezocht door veel VDO leden en hadden we zelfs een aantal trouwe deelnemers uit Duitsland. Hier liep na een aantal jaren het aantal inschrijvingen terug en werd besloten om de cyclus nog iets kleinschaliger op te zetten. Zo werd deze omgetoverd in de gesloten A&V Cup, voor deelnemers uit de gemeente Arcen & Velden. Nu werden ook “de Sport” in Velden en “de Witte Berg” in Lomm betrokken in de organisatie. Dit heeft echter maar een paar jaar geduurd. Bijna de hele organisatie werd door DC Harmonie gedaan en daar hadden we uiteindelijk geen zin meer in. We trokken ons terug uit de A&V Cup.

Natuurlijk wordt er ook binnen de club van alles georganiseerd. Heel belangrijk zijn de clubkampioenschappen, met Roel Reinders als eerste kampioen. Hij won in de finale van Erwin Achten. Traditioneel werden de clubkampioenschappen gehouden op de finaledag van de Lakeside. Eerst zelf darten en daarna onder het genot van een vaatje bier darts op tv kijken. In het jaar 2000 hield Ted Hankey zich niet aan deze opzet. Hij was door een snelle 6-0 winst eerder klaar dan de finale van de clubkampioenschappen! Doordat deze dag vaak samenviel met carnavalsactiviteiten in Arcen hebben we nu voor een andere opzet gekozen. Voor mensen die op 5 december geen pakjesavond vieren werd het sinterklaastoernooi geïntroduceerd. Om anderen kennis te laten maken met onze sport en om leden te werven kwam er het invitatie toernooi. Dit is een koppeltoernooi van één lid en één niet- lid van de vereniging. Het invitatietoernooi is in de loop der jaren een begrip geworden en staat altijd garant voor een gezellige middag darten. Vaak wordt het erg laat voordat de finale klaar is.

toernooi-leiders

Toernooileiders Mike en Petja

Vanuit de leden is de vraag gekomen voor het familie toernooi dat een drukke, leuke middag is voor darters van elk niveau. In verschillende hoedanigheden duikt ook regelmatig de Hermenieke trofee op in het archief. Eerst als open toernooi, dan weer op uitnodiging door plaatsing op de ranking.